توسعه رویکرد پرورش مآل، ضرورت تحول
حضرت آیت الله علیاکبر رشاد رئیس شورای حوزه علمیه استان تهران، ضمن حضور در همایش اختتامیه پنجمین جشنواره علامه حلی (ره) استان تهران در سخنرانی خویش رویکرد پرورش مآل را بهترین رویکرد برای حوزه های علمیه دانست.
به گزارش خبرنگار معاونت پژوهش حوزه علمیه استان تهران، حضرت آیت الله علیاکبر رشاد رئیس شورای حوزه علمیه استان تهران، ضمن حضور در همایش اختتامیه پنجمین جشنواره علامه حلی (ره) استان تهران در سخنرانی خویش رویکرد پرورش مآل را بهترین رویکرد برای حوزه های علمیه دانست.
بنا بر این گزارش، آیت الله رشاد، رئیس شورای حوزه علمیه استان تهران، در ابتدای این همایش باشکوه فرمودند: رویکرد پرورش مآل بهترین رویکرد برای حوزه های علمیه است و نیازمند 5 بعد اخلاق و تهذیب، استادمحوری، مهارت آموزی، انس استاد با طلبه و پژوهش است. ایشان با تأکید بر اینکه یک طلبه باید در همه این ابعاد پرورش یابد، تصریح کرد: اخلاق و تهذیب، اساس کار حوزههای علمیه است؛ لذا مدیران و طلاب باید توجه کافی به تهذیب و تزکیه نفس داشته باشند. در سنت گذشته حوزه، استاد، نقش محوری و اساسی را ایفا میکرد و شاید یکی از مهمترین موفقیت حوزه در گذشته استادمحوری بود. وی با اشاره به اینکه متأسفانه در ساختار فعلی حوزه نقش استاد کمرنگ شده است، اظهار داشت: انس طلبه با استاد نقش بسیار مهمی در تعمیق مبانی اخلاقی و پژوهشی در طلبه می شود. همچنین وی، با اشاره به اینکه انسان باید در هر زمینه، مهارتهای مورد نیاز را فرا گیرد، تصریح کرد: یک قاضی باید مهارتهای قضاوت، یک مدرس باید مهارتهای تدریس و یک نظریهپرداز باید مهارتهای نظریهپردازی را فرا گیرد. یکی از ابعاد مورد نیاز برای یک طلبه سلامت جسمی و آراستگی ظاهری است زیرا یک طلبه ضعیف نمیتواند با تلاش مضاعف فعالیت نماید.
رییس شورای مدیریت حوزه علمیه استان تهران، توسعه رویکرد پرورش مآل را ضرورت تحول حوزه خواند و اظهار داشت: در چنین رویکردی پژوهش و تحقیقات دارای جایگاه خاصی است. وی اضافه کرد: پژوهش همراه همیشگی طلبه است زیرا در حوزه برخلاف دانشگاه فارغ التحصیلی وجود ندارد هرچند دانش آموخته داریم. وی پژوهش را در رویکرد پرورش مآل بسیار مهم خواند و خاطرنشان کرد: علامه مجلسی امروز معاصر ماست زیرا با تدوین بزرگترین دایره المعارف حدیثی، فکر و اندیشه خود را همواره زنده نگه داشته است. وی با بیان اینکه علامه مجلسی زنده است زیرا محقق بوده و چهارصد سال پیش توانسته یک دایره المعارف بسیار فنی و دقیق را تولید کند، گفت: 10-15 سال پیش در یونسکو، از علامه مجلسی به عنوان یکی از نخستین دایره المعارف نویسان تجلیل شد و در آنجا تاکید شد که ایشان بسیار دقیق، منطقی، موثق و منظم در زمینه تالیف دایره المعارف تحقیق کردند، سفیر ما به بنده گفت برای ایشان مجلسی برگزار کردیم که بر شخصیت علمی، اخلاقی و پژوهشی علامه مجلسی تاکید شد اما نگفتیم ایشان یک آخوند است. همچنین ایشان تأکید فرمودند که اجتهاد گرانیگاه فعالیتها و برنامههای حوزه است زیرا در هر حوزهای که نوآوری و نظریهپردازی مطرح باشد، اجتهاد در میان است. اجتهاد مقدمه نظریه پردازی است لذا طلاب جوان باید این سمت را نشانه رفته باشند.
وی ادامه داد: طلاب جوان و استعدادهای برتر و خاص حوزه تهران باید در یک زمینه مشخص به صورت دقیق وارد شوند تا صاحب نظر انگاشته شوند. حجت الاسلام رشاد در بخش دیگری از سخنانش حوزه تهران را بعد از حوزه قم برترین حوزه کشور از نظر کمی و کیفی خواند و گفت: 1500 مقاله به دبیرخانه پنجمین جشنواره علامه حلی ارسال شد که اتفاق بزرگی می باشد و شاید در پیشینه تاریخی حوزه این اتفاق روی نداده باشد.
وی با ابراز امیدواری از اینکه جمع محققان این جشنواره بتوانند در آینده کشور اثرگذار باشند، خاطرنشان کرد: زمانی تنها یک مجله به نام مکتب اسلام در حوزه با حضور حداکثر 20 نفر از اساتید و علما اداره میشد که برخی از آنها در حال حاضر مرجع هستند اما امروزه بیش از 100 مجله رسمی فعال در حوزه وجود دارد.
رئیس شورای مدیریت حوزه علمیه استان تهران، در ادامه افزودند: باید اهتمام بیشتری به رشتههای تخصصی داده شود نه اینکه تعداد کمی از افراد در سطوح عالی تخصصی مشغول به تحصیل باشند، تصریح کرد: انشاءالله در سالهای آینده شاهد گسترش فعالیتهای طلاب خواهر و برادر باشیم.